Potraviny budúcnosti?

25. února 2007 v 22:19 | Kikuška |  Oblečenie, make-up, učesy, zdravie...

Potraviny budúcnosti?

Potraviny budúcnosti?
1/2007
Funkčné potraviny vás nielen zasýtia, ale aj vyliečia - je dokázané, že zlepšujú zdravotný stav a chránia pred mnohými chorobami. Obsahujú zvýšené množstvo prírodných látok, ktorých je v bežnej strave nedostatok. Viete, kde sa tieto "medikamenty" dajú zohnať?Jedným z posledných trendov vo výžive sú funkčné, teda obohatené potraviny. Niektorí odborníci ich označujú aj prívlastkom "moderné", ďalší ich nazývajú potravinami budúcnosti. Obsahujú zvýšené množstvo zdraviu prospešných zložiek, ktoré sa v štandardných potravinách nenachádzajú. Napriek tomu nejde o tabletky či prášky a v lekárni by ste ich hľadali márne. Nemusíte však za nimi chodiť do špeciálnych obchodov. Stačí, keď zájdete do predajne či supermarketu, kde nakupujete každý deň, a správne si vyberiete.

V dnešnej dobe, keď konzumujeme nezdravé či výživovo "prázdne" jedlá a trápia nás civilizačné choroby, sú práve tieto produkty na nezaplatenie. Na organizmus majú rôzny vplyv - priaznivo pôsobia na srdce, znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu, upravujú a zlepšujú trávenie, posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie, chránia pred rakovinou alebo pred zubným kazom. Ktoré funkčné potraviny sa oplatí začleniť do jedálneho lístka?

Probiotiká

K najobľúbenejším kyslomliečnym výrobkom patrí acidofilné mlieko, jogurt a kefír. Obsahujú probiotické baktérie, teda živé mikroorganizmy, ktoré zlepšujú činnosť tráviaceho traktu, pomáhajú redukovať črevné infekcie, odstraňujú zápchu, posilňujú imunitný systém, zvyšujú vstrebávanie vápnika i ďalších minerálov a vitamínov, majú protirakovinový účinok a prispievajú k dlhovekosti. Pochutnávajte si na nich pravidelne, aj niekoľkokrát za týždeň. Ak ich budete konzumovať len raz za čas, váš organizmus nebude mať z probiotických kultúr veľký osoh.

Vláknina

Z bežnej stravy nedostane telo toľko vlákniny, koľko by si zaslúžilo. Preto urobíte dobre, keď mu doprajete potraviny, ktoré sú ňou obohatené. Najlepší druh vlákniny sa nachádza v ľanových semenách a v ovse. Vláknina zlepšuje pohyb čriev, čím urýchľuje prechod potravy tráviacim traktom a podporuje vyprázdňovanie. Okrem toho pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva a upravuje hladinu cholesterolu. Potraviny so zvýšeným obsahom vlákniny, najmä ovsené produkty a výrobky s prídavkom ľanových semien, jedzte čo najčastejšie.

Rastlinné steroly

Steroly sú rastlinné tuky, ktoré majú podobnú štruktúru ako živočíšny cholesterol. Na rozdiel od neho však prospievajú srdcu i cievam. Keď sa dostanú do organizmu, vytláčajú živočíšny cholesterol z črevných buniek a blokujú jeho vstrebávanie do krvného obehu. Rastlinné steroly sú ťažko stráviteľné a spolu s nevstrebaným živočíšnym cholesterolom sa z tela vylúčia. Sú teda vynikajúcim prírodným prostriedkom na znižovanie hladiny "zlého" cholesterolu. Steroly sa v malom množstve nachádzajú v rastlinných olejoch, obilninách či v listovej zelenine.

Keď potrebujete znížiť hladinu cholesterolu, denne by ste mali prijať dva gramy sterolov - takéto množstvo sa nachádza až v piatich kilogramoch rastlinného oleja! Je teda jasné, že vypiť každý deň päť litrov oleja by nikto nezvládol. Preto je jednoduchšie a praktickejšie konzumovať potraviny, ktoré sú obohatené rastlinnými sterolmi. Výrobcovia ich vo väčšom množstve pridávajú najmä do masiel a margarínov.

Kyselina listová

V prirodzenej forme sa nachádza v obilninách, celozrnných výrobkoch, strukovinách, listovej zelenine, šampiňónoch, brokolici, špenáte, karfiole, paradajkách a v niektorých druhoch ovocia. Jej nízky príjem zvyšuje riziko vzniku srdcovo- -cievnych ochorení, ischemickej choroby srdca, mozgovej príhody či aterosklerózy. Kyselinou listovou preto v zahraničí obohacujú niektoré základné druhy potravín, napríklad múku. Na Slovensku sa zatiaľ pridáva len do niektorých výrobkov, napríklad do rastlinných tukov, džúsov, jogurtov a jogurtových nápojov.

Omega-3 mastné kyseliny

V klasickej strave sa vyskytujú len v malom množstve. Najbohatším zdrojom týchto látok sú ryby (losos a tuniak), sója, vlašské orechy a ľanové semená. Omega-3 mastné kyseliny chránia srdce, znižujú koncentráciu tukov a cholesterolu v krvi, tlmia zápalové procesy v organizme, zlepšujú kvalitu pleti a vlasov, pomáhajú pri liečbe psoriázy a artritídy, sú vynikajúcou prevenciou rakoviny. Na trhu nájdete rastlinné maslá alebo vajcia so zvýšeným množstvom omega-3 mastných kyselín - už štyri kusy vajec pokryjú týždennú potrebu tejto zázračnej látky.

Vitamíny, minerály a stopové prvky

S potravinami obohatenými o tieto látky ste sa už určite stretli. Multivitamínové džúsy, cukríky, ovocné marmelády či zaváraniny sú v kurze. Najpopulárnejšími vitamínmi sú céčko, áčko a éčko - zachytávajú voľné radikály a bojujú proti rakovine. Pridávajú sa do osviežujúcich nápojov, štiav, mrazenej zeleniny. Z minerálov a stopových prvkov žne slávu najmä jód, ktorý chráni pred poruchami štítnej žľazy. Nájdete ho v obyčajnej kuchynskej soli. Najnovšie sa soľ obohacuje aj o fluór, lebo znižuje kazivosť zubov. Do mnohých potravín sa pridáva i horčík (posilňuje nervy, chráni cievy a srdce, zlepšuje imunitu) a vápnik (spevňuje kosti a zuby, ocenia ho predovšetkým ľudia s osteoporózou). Tieto látky totiž často nedosahujú v organizme optimálne hladiny a pri ich dlhodobom nedostatku sa začínajú ohlasovať rôzne choroby. Horčík a vápnik výrobcovia zvyčajne dodávajú do mliečnych výrobkov, osviežujúcich nápojov, müsli, ale i do zmrzliny.

Ako vznikajú funkčné potraviny?

- do pôvodnej receptúry sa pridajú priaznivo pôsobiace prírodné látky (vláknina, probiotiká, vitamíny...),
- obsah prospešnej látky sa zvýši šľachtením,
- z potraviny sa odstráni nežiaduca zložka (napríklad alergén).

Japonci chcú byť zdraví

Kolískou funkčných potravín je Japonsko - od roku 1991 môžu výrobcovia používať aj špeciálne logo na obale, ktoré upozorňuje, že ide o liečivý produkt. Na Slovensku zatiaľ nie je táto skupina potravín odlíšená.

Aby mohol byť výrobok označený nálepkou "zdraviu prospešný", musí prejsť náročnými testmi, ktoré potvrdia, že je to skutočne tak. Kým sa podobné označovanie nezavedie aj u nás, budú môcť výrobcovia spotrebiteľov zavádzať. Neraz sa stáva, že do produktu pridajú len malé množstvo vitamínu,
ale zato kopu farbív či konzervačných látok a na obale sľubujú zázraky.

V USA je najväčší dopyt po výrobkoch, ktoré priaznivo vplývajú na srdce a znižujú hladinu cholesterolu, v Európe sú najžiadanejšie produkty upravujúce trávenie.

Aj funkčné potraviny majú svojich odporcov, ktorí poukazujú na to, že kvalita potravín sa neraz zlepšuje umelým zásahom človeka - genetickým inžinierstvom. Výskumníci šľachtia ovocie s vyšším obsahom vitamínov či obilniny so zvýšeným podielom bielkovín, čím idú proti prírode.

S konzumáciou funkčných potravín to nepreháňajte. "Čím viac" ešte nemusí znamenať "tým lepšie" - priveľa doplnkových látok môže organizmu uškodiť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Júú, bola si tu???

-Click- 100% (4012)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama